Csendes napok üzenete

Igehirdetések szerzője: Trausch Liza
Szerkesztő: Borsós Róza
Nyomtatásban megjelent: 1997. februárElőző igehirdetés Következő igehirdetés

 

Ma, ha az Ő szavát halljátok


“Ma, ha az O szavát halljátok, meg ne keményítsétek a ti szíveiteket.” Zsid 3,15
“Mert nyilván van az Istennek haragja mennybol, az embereknek minden hitetlensége és hamissága ellen, kik az igazságot hamissággal feltartóztatják.” Róm 1,18


Hadd kérjünk most Uram arra, amit kértünk az énekben: Szólj hozzám, szólj ma Istenem! Kérünk, hogy érthessük szavadat, adj személyes üzenetet mindnyájunk számára. Köszönjük, hogy kérhetünk, szólíts meg Igéd és Lelked által.
Ámen.

Az elso Ige csodálatos komoly ígéret: Ma hallani fogod a szavát. Isten azt mondja: “Ma, ha az O szavát halljátok”, akkor ma lehet hallani a szavát. Azt hiszem sokan jöttünk ide ezzel az ígérettel, hogy hallom majd a szavát. Talán eloször életemben, vagy újra. Tudjuk-e, milyen komoly dolog, hogy Isten beszél és szavát halljuk.

Nem tudom hányszor volt úgy talán, amikor valaki nagy híresség beszélt a rádióban, és emberek a családban feszült figyelemmel hallgatták, hogy beszél a pápa, vagy annak idején a király, vagy valamilyen hatalmasság, vagy elnök. Talán összehívtuk a rokonságot, vagy szomszédságot. Most is itt ülünk egy mikrofon elott. Lehet hogy a mikrofon recseg, lehet hogy falusi rossz kis rádió szólalt meg és csak nagyon nehezen lehetett valamit hallani, de mindenki figyelt, mert beszélni fog és halljuk.

Az igehirdetés sokszor egy recsego rossz mikrofon, de Isten beszél. És ezért szükséges mindig feszülten, a teljes figyelmünket oda fordítani, hogy hallhatom a szavát. Lehet, hogy sok hiba lesz, sok olyan beleszólás, ami talán csak recsegés, de közben mégis hallhatom. Jó volna szívünkkel egészen odafordulni, hogy szólj hozzám, szólj ma Istenem. Mert azt ígérte, hogy ma hallani lehet a szavát. Jó volna ezzel a figyelemmel hallgatni minden szót.

A Biblia így mondja egy helyen: “Egyszer szólt az Isten, kétszer hallottam ugyanazt.” Ha Isten csak egy szót szól, halld kétszer. Nem csak a füleddel, a szíveddel is. Nagyon sokszor csak a fülünkig ér a szó. Isten nagyon sokszor a szívünket akarja megmozdítani, O belso hallást keres.

Három füllel hallunk. A Biblia így mondja: “a szívnek elrejtett embere”. (1 Pét 3,4.) Ez nemcsak az érzelem világunkat jelenti, az egész embert: érzelem, értelem, akarat. Három fül. Mind a hárommal figyelj. Isten nagyon sokszor úgy szól, hogy valamelyiken keresztül szólít meg. Van akinek csak egy füle van nyitva, mindent az érzésvilágán át hall meg. Mert minden az érzelmeire hat. Aki értelmi beállítottságú ember azt hallja meg, ami logikusan értelmes. És van akarati ember, aki azonnal azt hallja meg, ahogyan megcselekedheti, ahogyan dönteni lehet.

Nem tudom melyik füled a legélesebb? Isten ma szeretné, hogy mind a hárommal figyelj. Az egész szíveddel. Szeresd az Urat a te Istenedet, teljes lelkeddel és minden eroddel. Az egésszel. Nagyon sokszor egy módon szólít meg, ahol érzékeny vagyok, ahol megszólítható vagyok, de Isten az egészet akarja. Az egész embert keresi. Nemcsak az érzelemvilágodat, nemcsak az értelmedet, az akaratodat is.

Úgy szeretnélek kérni, három füllel hallgass, hogy mindent foghasson a szíved. A szív az egész ember. “Ma, ha az O szavát halljátok”, – újra mondom, egy csodálatos ígérettel kezdi, hallani fogod. Nagyon sok ember tulajdonképpen sánta ember. Csak féloldalas. Mindig csak az érzelem uralkodik, mindig sírni szeretne és meghatódni. Másik úgy féloldalas, hogy mindig csak az értelme figyel. Hányan mondták nekem, amit hallok az Úrról, csak az értelmemig jut el. Nem tudom miért nem megy el az agyamtól a szívemig. Féloldalas! Az a része fejlodött ki. Most az a kérésem, hogy ne legyél féloldalas ember. Engedd, hogy tovább mehessen az Ige, hogy az egész embert teljesen érinthesse.

Isten szeretné ma, ha Ôt hallanád. Tudjuk, hogy a lelki magvetés: igehirdetés. “Kiméne a magveto vetni”, mindig megdobban a szívem. Jézus jön vetni a magot. Tudjátok, a föld a szívünk. Az Ige leírja, hogy hányféle föld van. Megdöbbent, van olyan föld, amelyik elore megkeményítette magát. Kemény szívvel vagy itt. A kemény szív, a kemény föld attól van, hogy nagyon sokszor mondott Istennek nemet. Minden “nem“ olyan, mintha rátaposnék az Úrra. Nagyon sokszor hallottam, nagyon sokszor visszautasítottam, nem akartam, amit Isten akart és ez mindig jobban megkeményített. A mai igealkalmon is vagy hallod, vagy keményedsz. Mert megint egy alkalom, amikor hallhattam volna és azt mondtam valamire, hogy Istenem: nem.

Lehet megkeményített szívvel jönni. Úgy emlékszem arra a kisfiúra, lelkészcsaládból származott, gyerekek között beszéltem és mielott bementem volna, a többi gyereknek ezt mondta: gyerekek, amit ti most hallotok, az nekem már itt jön ki: látjátok? És mutatta a könyökét. Olyan érdekes volt, hogy azon az alkalmon jutott hitre. Pedig úgy jött ide, hogy én ezt már úgy megszoktam. Hányan vagytok itt, akik úgy vagytok, évek, évtizedek óta olvassátok és halljátok az Igét, minden megszokott, nem tud ez nekünk újat mondani. Megkeményített szív. Ha útfél vagy testvér, Istennek vannak eszközei, amivel felszánthat. Jó volna nem erre várni, hanem eldönteni: ma nem akarom megkeményíteni a szívemet.

A másik fajta föld, az utólag megkeményedo. Emlékeztek a köves talajra, aki örömmel fogadja az Igét. Ember, aki mindig tud neki örülni. Érzelmi ember, mert mindig érintheto. Utána, mikor jön a nehézség, ha jönnek a próbák, kísértések, egyszer csak megrendül. Van aki elotte, van aki utána keményíti meg a szívét.

Mai Igénk szerint a jelen a lényeg. Az Úr errol akar beszélni, a máról. Ma ne keményítsd meg szívedet!

Mi keményíti meg ma a szívemet? Erre olvastam a másik Igét a Róma egybol. Így mondja, hogy Isten haragja azokon van, akik feltartóztatják Isten igazságát. Fel lehet Istent tartóztatni? Lehetoségem van arra, hogy az Isten igazságát feltartóztassam? Véglegesen nem, csak idolegesen. De idolegesen egy megkeményített szív, egy bezárt ajtó feltartóztatja. Olyan hihetetlen nagy dolog ez. Isten senkire nem töri rá az ajtót. Úgy szeretem, hogy mindig tiszteletben tartja az ember szabadságát. Isten nem eroszakos, ha valaki nem akarja, tovább megy. Íme az ajtó elott állok és zörgetek, az az Isten, akinek egy mozdulata összetörhetné nem az ajtót, az egész házat, egyszeruen továbbmegy, mert döntési szabadságot adott az embernek és ezt soha nem fogja átlépni.

Így mondja az Ige, hogy az igazságot hitetlenséggel és hamissággal feltartóztatják. Ez a ketto tartóztathatja fel Ot ma is. Előzőleg így mondja az Ige: “Vigyázzatok atyámfiai, hogy valaha ne legyen bármelyikotöknek hitetlen gonosz szíve, hogy az élo Istentol elszakadjon.” És utána megkérdezi: “Kik keseredtek el, mikor ezt hallották?” Az elso mód, ahogyan feltartóztatod Istennek Igéjét, amikor kezdődik benned a hitetlenség, az elkeseredés.

Más az elkeseredés és más a megkeseredés. A Szentlélek kitöltetése után ezt mondja Péter, amikor hirdeti az Igét, hogy “szívükben megkeseredtek”. Annyit jelent, fájt a bunük. Ezért lettek keseruek. Mások felé is lehet megkeseredni. Isten felé, vagy emberek felé. Ha megkeseredek, a magam szívére ütök olyankor, hogy az én bunöm, ha elkeseredek, akkor mások miatt keseredek el. A hitetlenség elso lépcsofoka az elkeseredés. A csalódás nagyon sokszor elkeseredést ébreszt a szívben.

A hitetlen Tamás állt elém a Bibliában. Úgy érzem nála is úgy kezdodött, hogy elkeseredett. Nem úgy történt semmi, ahogyan o várta Jézussal kapcsolatban. Elkeseredett, hogy minden másképp van, minden tönkrement. A kereszt keserítette el, hogy mindennek vége! Hányszor vagyunk így elkeseredve, csalódások, nehézségek miatt, és sokszor Istennel szemben.

Az elkeseredés következménye Tamás életében az engedetlenség. Nem volt ott, amikor Jézus megjelent. Valahova nem ment el, ahova el kellett volna mennie. Valamit nem tett meg amit Isten várt tole. Aztán jön a következo, a hitetlenség. Amikor a tanítványok beszélnek neki arról, hogy mit éltek át, akkor mondja, hogy semmiképpen el nem hiszem, ha csak kezeimet bele nem bocsáthatom az oldalába. Ha meg nem tapogathatom, semmiképpen el nem hiszem. Látjátok, milyen keménnyé lett?

Úgy szeretem az Urat, hogy külön megjelent Tamásnak. Bele tehette kezét sebeibe. Olyan sokszor megteszi ezt most is az Úr. Ad olyan tapasztalatot, amiben már nem lehet kételkedni. Istent feltartóztatja, szívedet megkeményítheti a hitetlenség Isten felé és ember felé. Kérdezd meg magad, nem keményítetted meg már ma a szívedet hitetlenséggel Isten felé, belolem már nem lesz semmi. Vagy ember felé. Mindig szembe jut édesanyám, akinek egyszer azt mondtam valakivel kapcsolatban, hogy majd ott meg fog térni. Az soha! Az lehetetlen. Mikor aztán megtért azt mondta: na látod, én mindig hittem. Mikor már megtörtént, akkor olyan könnyu mondani, – mindig hittem. Gondolj arra, akivel szemben úgy vagy, az reménytelen. Meg ne keményítsd a szívedet Istennel, vagy emberrel szemben.

A másik amit elmond az Ige, amivel feltartóztathatom Isten igazságát, amivel megkeményíthetem szívemet, a hamisság. Rettenetes dolog a hamisság és mennyire benne vagyunk a képmutatásban. Mindig mást mutatunk, mint ami van, szebbet, jobbat, okosabbat. Azt próbálom mutatni, amilyen lenni szeretnék. És Istent feltartóztatom. Egyfajta emberrel nem tudott Jézus mit kezdeni, a farizeusokkal, mert képmutatók. Velünk sem tud mit kezdeni abban a pillanatban, amikor felveszem az álarcom és mást mutatok.

Olvastam egy érdekes könyvet egy hindu tanítóról, akit istenképpen tiszteltek, mert a hinduk a tanítójukat istenítik. Elmondta, hogy sokszor néztem a tükörbe és csodáltam magamat. Mert a vallásom azt mondja, hogy isten vagyok. Nem felejtem el, amikor egy nagy tömeg elott ültem lótusz ülésben, dobálták a pénzt az ölembe és várták, hogy kinyújtom a kezemet áldásra. Akkor már hallottam valamit Jézusról. Amikor egy szegény asszony odadobta utolsó fillérjét az ölembe és esengve nézett rám, hogy most áldást kap, akkor úgy éreztem, hogy bennem valami megtörik. Az egész csak üzlet? Napokig szívemben volt ez a mondat: minden csak üzlet? Szeretném ha szívedig érne, – nálad minden csak üzlet?

Így írta, hogy legközelebbi alkalommal, mikor megint csak így ült, dobálták a pénzt és ki akarta volna nyújtani a kezét áldásra, egyszer csak ez volt benne: piszkos a kezem, amit csinálok istenkáromlás. Elmondta, hogy nagy hindu ünnep közepén felugrottam, gurult széjjel a pénz, rohantam a szobámba, fejemet a párnába fúrtam és sírtam. Utána találta meg Jézust.

Láttad-e már az én-istent, amelyik úgy mutogatja magát, mint ez a hindu tanító, hogy nézzenek, csodáljanak, adjanak, szeressenek. Megláttad-e magadat, hogy nálad is minden csak üzlet?

Abban az idoben beszélgettem itt egy asszonnyal, szerelembol ment férjhez, most ahogy beszéltem vele már vált. Elmondta nekem nagyon kedvesen, nemsokára lesz majd a vagyon megosztási tárgyalás. A lélegzetem elállt, – vagyon megosztási tárgyalás. Két ember között, akik szerették egymást! A szerelem is csak üzlet? Hányszor élem át, mikor gyermekek a szüleiket perelik és a szülok a gyermeket szemét anyagi dolgokért. Hát minden csak üzlet? Lehet, hogy nagyon jól megjátszod a jó gyermeket, a szereto szülot, a jó házastársat.

Testvér, ne tartóztasd ma fel az Igét hamissággal. Az O szavát halljad: nálad minden csak üzlet. Vesd le az álarcot, nyisd meg az ajtót és mondd Neki: igaz. A vallásosság üzlet. Annyira megrázott, mikor annak az amerikai híres gyógyító nonek, Kulmannak, – aki nagyon sok embert gyógyított meg, csoda-csoda után történt rajta keresztül, – az élete vége: egy vagyoni per miatt halt meg, agyvérzésben. Mert beperelte a házvezetonoje. Abból a sok pénzbol, ami hozzá áradt, nem adott eleget a házvezetononek. Ebben a perben kapott agyvérzést. Minden csak üzlet, minden mögött számítás van?

Nézzünk szét egy kicsit magunk körül nyitott szemekkel: a templomba járásod csak üzlet? Talán azért mégy, hogy Isten áldjon meg, segítsen, ne legyek beteg, a gyerekeim se legyenek betegek. Mindig kapni akarsz, minden helyen, mindig. Járt valaki ezen a földön, Aki csak adott. Látod azt az egy kezet? Közmondás: Minden szentnek maga felé hajlik a keze. Csak egy kéz volt, amelyik mindig mindent ingyen adott. Aki szeretni tudta az útszéli vak koldust. Meg tudott állni az utolsó útján Jeruzsálemben. Akinek volt szíve a vérfolyásos asszony számára, Aki soha nem sietett és soha nem várt senkitol semmit.

Nemrégen arról kellett beszélnem, ha azt mondod, hogy közösséged van Vele és nem jársz világosságban, hazudsz! Ha most nem engedsz az Isten világosságának, soha többé ne mondd, hogy közösséged van Vele. Egy mondatot kellett akkor elolvasnom, ami nekem is a szívemig ért, ez volt ott az Igében: “Ha pedig a világosságban járunk, amint O maga a világosságban van: közösségünk van egymással és Jézus Krisztusnak, az O Fiának vére megtisztít minket minden buntol.” (1Jn 1,7). Azt kellett akkor nagyon komolyan mondanom, ha nem akarsz világosságban járni, ne számíts a vérre. A hamisakat nem fedezi el Jézus vére. Feltartóztatod Isten igazságát hamissággal. Meg ne keményítsd a szívedet! Vagy kijössz a világosságra és megmondod becsületesen ki vagy, Isten színe elott elmondod, hogy mindig csak magamat kerestem, mindig a magam arcát szerettem volna látni a tükörben szépnek, tisztának, boldognak. Mondd meg becsületesen Jézusnak: nem Téged kereslek, – magamat. Mindenütt csak magamat.

Feltartóztatod-e Isten igazságát ma újra hamissággal? Hitetlenséggel és hamisággal keményítheted meg most itt a szívedet. Azért mondja az Ige kéroen, mondta neked már reggel figyelmeztetoen: hallani fogod a szavát. Az ellened szóló szavát. Az ítélo szavát! Meg ne keményítsd a szívedet!

Hányszor nem értjük az Atyát? Szavai, cselekedetei kemények, de mögötte a szíve. Sohse felejtsd el testvér, aki az O Egyszülött Fiát nem sajnálta odaadni érted, aki végig tudta hallgatni a Fiú sikoltását a kereszten, az az Isten bármit fog veled tenni, – szeret. Sohse tévesszen meg, ha kénytelen szántani az életedet, ha kénytelen robbantani a kemény utat, e mögött a mozdulat mögött egy vérzo atyai szív van. Isten szíve nem kemény. O kér ma téged, nem akar nehezebbet az életedben. Testvér, ma, ha az O szavát hallod, értsd meg Ot egy kicsit. Most értsd meg az Igén keresztül. Meg ne keményítsd a szívedet. Nézz bele abba a szempárba, amelyrol azt írja az Ószövetség, hogy akkor az én lelkem sírni fog a rejtekhelyeken, a szíveteknek keménysége miatt.

Nézz a szemébe annak a Jézusnak, aki ott áll Jeruzsálem felett és folynak a könnyei. Hányszor akartam, – mi lesz ha ezután a nap után is azt mondja: de te nem akartad! Testvér nemcsak a könnye, – a vére folyt érted. Fogadd el ma az ítéletét és kegyelmét, eloször, vagy újra.

Imádkozzunk:
Uram köszönöm, hogy rossz, recsego mikrofonokon keresztül szól szavad, az Atyai szó. Kérlek könyörülj rajtunk, hogy mélyen halljunk. Majd ha elhallgatott az Igehirdetés, útközben is, otthon is, mélyebben, egészebben, szólj bele az életünk gyakorlati dolgaiba, hadd halljuk szavadat. Kérünk áldj meg minket, hadd munkálkodhasson Igéd szabadon bennünk. Kérlek szabadíts meg minden ellenállástól, hogy fel ne tartóztassuk felénk jövo Igédet hitetlenséggel, vagy hamissággal. Áldj meg így minket, Nevedért.
Ámen.

1986. február