Trausch Liza életrajza

“És az ő életüket nem kímélték mindhalálig”

Jelenések könyve 12,11b

Szerkesztő: Borsós Róza
Nyomtatásban megjelent: 2001.Előző fejezet Következő fejezet

 

LELKÉSZ MEGTÉRÉSE

1980 nyarának el nem felejthető élménye egy fiatal 23-24 éves lelkésznek a megtérése volt. Úgy jött a csendeshétre, hogy azt mondta magáról, hogy hívő. Hétközben sok mindent meglátott, és nagyon őszinte volt a beszélgetésekben. De az utolsó együttlétkor, a morzsaszedéskor így nyilatkozott: Nagyon jó volt, történt velem valami, de valahogy nem egészen. Már a legtöbben elmentek, csak a kora reggeli elutazók voltak még itt. Az Úr erősen indított, hogy kérdezzem meg, nem kellene-e valamit elmondania. Soha nem szoktam ezt tenni, és ezért nagyon tiltakoztam. Nem szeretem a kényszert, az erőltetést. Úgy tudtam, hogy “Ahol az Úrnak Lelke, ott a szabadság.” De mivel az utóbbi időben sokat tanított az Úr arra, hogy szabadulnom kell a hívő elveimtől, mert nem tud tovább vezetni, most is úgy láttam, hogy át kell lépnem ezt a belső nagy nemakarást. Kérdésemre azonnal azt válaszolta: “De igen. Egész héten úgy szerettem volna, de mindig olyan sokan voltak, akik a beszélgetésre vártak.”

Körülbelül egy órás beszélgetés után, amikor mindent elmondott, ami kötözte, mondta: Ahogy kimentem a többiek közé, ők szólítottak meg, mi történt veled? Egészen másképp nézel ki! Azután kezdte mondani megállíthatatlanul: én azt hittem, hogy hívő vagyok, de én most tértem meg. Üljünk le és adjunk hálát. Nem lehetett végére érni a hálaadó imádságnak, úgy ömlött belőle a szó.

Amikor az órára néztem és azt mondtam, ideje volna lefeküdni, akkor újra megszólalt: “A feleségem sem hívő, annak is meg kell térnie. Imádkozzunk, hogy ő is megtérjen.” És imádkoztunk tovább. Mikor újra el akartam küldeni, újra megszólalt: “Akkor a gyülekezetemnek is meg kell térnie. Imádkozzunk érte.” – Valahogy véget kellett vetni ennek a végtelenségbe nyúló imaórának.

Most is igaz: “Boldog az az ember, akinek bűne megbocsáttatott.” Hiszem, hogy az Úr meghallgatta azokat az első, teljes szívből fakadó imádságokat és azóta felesége és gyülekezete is megtért.