Trausch Liza életrajza

“És az ő életüket nem kímélték mindhalálig”

Jelenések könyve 12,11b

Szerkesztő: Borsós Róza
Nyomtatásban megjelent: 2001.Előző fejezet Következő fejezet

 

ELHARAPÓZOTT TŰZ

Közben elmúlt a nyár, az őszi munkák is véget értek, üres lett a határ, behordtuk a kukorica-, napraforgó szárat is. A falusi nép behúzódott a kemence mellé és elkezdődtek a hosszú téli esték.

Az ősz folyamán egyszer dinnyét akartam venni és bevetődtem egy családhoz. Már az első pár mondat után az Igét hozták elő. Rövidesen kiderült, hogy hallottak már az Úrról, jártak is a faluban lévő szombatista gyülekezetbe, de valahogy mégsem találták meg az Istenhez vezető utat. A férfi 45-50 év körüli alacsony, köpcös parasztember nagyon határozottan bizonygatta, hogy bizony szombat az ünnep, de ő azt nem tudja megtartani, és mivel azt nem tartja meg, akkor a vasárnapot sem érdemes megtartani. Előkerült a disznóhús evése is. Ő tudja, hogy azt nem szabad enni, de mivelhogy nem tudja megtartani, hát talán a többi parancsolat sem olyan fontos. Jó volt velük beszélni Krisztusról és az evangéliumról. Mind a ketten éhesen hallgatták, de a végén megint csak visszatértek a disznóhúsra, meg a szombatra. Ettől kezdve esténként már két helyre kellett elmennem. Franci néniék földes, mestergerendás konyhája tele volt emberekkel. Fehér terítővel terítették le az asztalt, előkerültek a Bibliák, a leírt énekeskönyvek és az Ige olyan elevenen szólt köztük, hogy nekem is egészen újjá lett a Biblia.

Amikor Lázár feltámasztását olvastam, s odaértem ahhoz a részhez, amikor az Úr szólt: „Lázár, jöjj ki!”, és a halott kijött, a szobában csodálkozó sóhajtás hallatszott, és olyan valóság volt az Úrnak mindenre elegendő ereje, ahogy azt addig soha nem tapasztaltam még.

Sokszor hívtam a másik házaspárt, Gyula bácsit és feleségét, hogy jöjjenek át esténként, de nem akartak. Végre egyszer az asszony, Örzsi néni, a leányával együtt átjött. Attól kezdve minden este ott voltak. Hosszú hetek ellenállása után Gyula bácsi is elindult. Féltünk, hogy útközben visszafordul még, mert nem akarta egyedül hagyni a házat. De az Úr segített és eljött.